Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Kevään iloa ja riemuaParvitulppaani

Nyt on kevään tulo edennyt täälläkin siihen vaiheeseen, että suurimmat lumipenkat ovat alentuneet puolimetrisiksi, eikä niitä enää kovin monessa paikassa olekaan. Kevät-aika on siis nyt juuri ihanimmillaan, lämpöä tosin kaivattaisiin vähän lisää.

 
 
Nyt on tarkastettu jokainen mahdollinen piippo pihamaalta, moneenkin otteeseen ja joka päivähän niitä uusia sieltä pompsahtelee, vaan ei lumikelloja näy, ei. Toissa syksynä istutin kymmeniä lumikellon sipuleita mutta enpä tiedä mihin ne katosivat. No, joskus käy niinkin mutta iloitaan olemassaolevasta eikä jäädä harmittelemaan sitä mikä puuttuu.


Alppiruusu Helsinki University

Tänä viikonloppuna tapahtui pieniä asioita, mitkä  niin kovin lämmittävät mieltä. Saimme nauttia lastenlasten seurasta - leikimme pihaleikkejä lumettomalla pihalla, haravoimme pihaa yhdessä, vietimme hiekkalaatikon avajaisia ja sitten yksi oikein mukava ja jännä juttu: viikarit saivat vaarilta mopokyytiä! Voi sitä jännittynyttä ilmettä, ja silmien loistetta :) Suunniteltu juttu oli myös linnunpönttöjen valmistus. Nautimme myös kesäkauden ensimmäiset jätskit ulkona. Eli ihan tuikitavallisia asioita, mitkä kuitenkin olivat meille mummille ja vaarille juhlaa. Toivottavasti pikkuisillekin  ❤️

Näin monta linnunpönttöä!
Vielä ripustus ja sitten linnut pääsevät
valikoimaan omansa :)

Itselle iloa tuottaa myös ennen viikonloppua pihaan tilattu ja toimitettu lavallinen multaa. Vuosi sitten tilasin myös tätä puutarhan kultaa ja kuvittelin siitä riittävän myös tällekin keväälle.

 
 Ja katin kontit, eihän se riittänyt mihinkään - kävin vielä syksyn mittaan neljä kertaa hakemassa multasäkkejä lisää niin paljon kuin kerrallaan auton takaboxiin mahtui. Mihin ihmeeseen se multa oikein katoaa koko ajan???


Luulen että yksi syy mullan riittämättömyyteen voisi olla se, että multa on  pakattu säkkeihin niin ilmavasti että se pihalle levitettynä tiivistyy ja tavallaan ”vähenee”. Näin minä ajattelisin. Esim. kasvihuoneen yhteen multapenkkiin  luulee mahtuvan näköpäältä pari säkkiä, mutta todellisuudessa se "syö" puolet enemmän. Onko kukaan muu huomannut saman ilmiön?


Olin kyllä syksyllä niin ajattelevainen että ostin muutaman multasäkin kevään kylvöjä ajatellen omaan varastoon. Hyvä olikin, sillä puutarhamyymälöissä on tammikuussa saatavilla vain ulkona jääpötiköiksi jäätyneitä säkkejä, mitkä eivät irtoa toisistaan mitenkään ja ovat lisäksi lumen alla.

Malttamattomana täällä siis odottelen, koska pääsisi vaihtamaan kasvihuoneen multapenkkeihin uuden mullan. Entinen näyttää olevan niin turpeista, jotta ajattelin uusia ne ihan kokonaan. Vanhat mullat levittelen ohuelti nurmikolle semmoisiin kohtiin, missä on  ohuelti multaa.
 
 
Taimihuone on jo melkoinen viidakko, siellä ei oikein pysty enää edes kuvaamaan, kulkemaan väistelemättä joka puolella olevia köynnöksiä tai melkein tipahtelevia ruukkuja,
saatikka löytyisi edes kastelukannulle laskutilaa, tai millekään muullekaan. Kumma kyllä, laitoin taimia huomattavasti vähemmän kuin muina vuosina - liekö sijoittelu nyt jotenkin väljempää kuin ennen, en tiedä. Mutta ahdasta on vaan sopu sijaa antaa - mahdun kuitenkin taimien sekaan vielä. Joitain satotoiveita luvassa alla.
 
Tomaatti Heartbreaker
 
Paprika Californian Wonder
 
Petunia Prism blue
 
Äärettömän kaunis petunialajike, jolla on todella suuret kukat, yläkuvassa. Nämä kuten muutkin taimihuoneen kasvatit pääsevät kohtapuoliin pihalle, kasvihuoneeseen jatkokasvatukseen. Saa nähdä, millaiset ovat lähiviikkojen säät, mutta jos näyttää oikein kovia yöpakkasia tulevan, lienee viisainta odotella vähäsen aikaa vielä. Tämmöisiä päivityksiä taas täältä Tuulikin puuhamaasta, sisältä ja ulkoa joten nyt ei muuta kuin
 
mukavia kevätpäiviä kaikille!
 

torstai 19. huhtikuuta 2018

Terassin keväänavaus 
Tänään oli kauan odotettu vapaapäivä. Siitä muodostuikin oikein touhupäivä, koska olin päättänyt vihdoin laittaa lasiterassin kevätkuntoon. Olisihan sen voinut aikaisemmin tehdä, mutta on vaan jäänyt. Nyt otin viimein itseäni niskasta kiinni, koska ulkona ei varsinaisesti ole paljoa tekemistä.
Lumet ovat vasta lähtemässä ja maa on aika kosteaa. Nyt voi siis huokaista helpotuksesta ja tämän jälkeen voikin keskittyä sitten pihahommiin.
 
 
Olkkarista pääsee suoraan terassille,
ja sieltä sitten pihalle tietysti.
 
 
Pesin ikkunat, järjestelin kalusteita ja
vaihdoin keväisiä tekstiilejä.
Vihreä väri tuntuu niin hyvältä nyt!
 
 
 
Pieni vesiaihe nurkassa on kiva.
Veden lorina on rauhoittavaa kuunneltavaa.
Vesi on vanhassa valurautaisessa,
sisäpuolelta emaloidussa pyykkipadassa.
 
 
Padan ympärille tulee kesäksi joitain kukkia,
en tiedä vielä mitä haen tuolta taimihuoneesta siihen.
Ehkä ahkeraliisaa ainakin,
koska tänne ei paista ihan koko päivää aurinko.
Täällä on nyt vähän karua, koska en ihan vielä tuo kasveja tänne.
Yleensä täällä on osa sisäkasveista kesäkukkasten lisäksi.
 
 
 
Laitoin muutamia silkkikukkia väriä tuomaan,
ehkä voisi jo sisäkukkiakin tänne tuoda, en tiedä ..
 Tuskin tänne ihan pienet yöpakkaset kuitenkaan yltävät.
 
  
 
 
 
Minä taidan istuskella täällä vielä vähän aikaa
kun on niin lämmintä.
Kuuntelen radiota ja
tutkiskelen kevään muistiinpanoja.
Karkkejakin on vielä vähän jäljellä.
 
Olipa mukava päivä tänään
- toivottavasti sinullakin ❤️
 
Hyvää loppuviikkoa!
 
 
 

maanantai 16. huhtikuuta 2018

Rakkaat pelakuut


Mukava katsella eri blogeista kevään edistymistä - toisilla se on vasta alkamassa, toisilla taas piippoja ilmaantuu mullanpinnalle tiuhaan tahtiin. Eilen sunnuntaina oli niin mahtava kevätpäivä, että lumen vähenemisen koki ihan konkreettisesti. Oi jospa olisin hoksannut heitellä korkeimpien hankien kohdalle hiekkaa tai vaikka multaa, niin lumen pinta olisi alentunut ihan hetkessä. Mutta vielähän sitä ehtii - tänään on ollut pilvisempi päivä, mutta huomiseksi on luvattu taas aurinkoa.

Pihamaan sulamista odotellessa kävin hakemassa väriä tuolta taimihuoneen puolelta - tällä kertaa pelargoneista. Leikkasin jo kukkivia pelargoneita maaliskuussa melko rankalla kädellä mutta en vaihtanut niille multia. Nyt olen alkanut lannoitella niitä pikkuhiljaa ja taas on ilmaantunut kukkasia.
Mullanvaihtopuuhiin ryhdyn vasta kesän alkaessa, jolloin puhtia kukintaan riittää syysmyöhään.


Samba
 
 Tämä erittäin kirkkaanpunainen Samba kuuluu suosikkeihini. Mikä onkaan kauniimpaa kuin oikein kirkas punainen pelakuu terrakotta-ruukussa. Niin mummolamaista, kotoisaa, suloista ja tuo lapsuusajan mieleen. Muistan kun meillä lapsuudenkodissa kukkivat juuri tuollaiset kirkkaanpunaiset pelakuut keväällä joka ikkunalla. Kesäksi ne kai siirrettiin ulkosalle tai ainakin verannalle.
Vieläkin muuten kukkii, mutta ei enää niin monta! Ja saattaa olla että muutamat niistä ovat minun siemenestä kasvattamiani tai ainakin äidin ottamia latvapistokkaita.
 
Säkkijärvi

Säkkijärvi kuuluu myös suosikkeihini. Tämä lajike on  minulla ollut noin 5 vuotta ja olen lisäillyt sitä joka kevät. Tämän ruusunnuppupelargonin etuihin kuuluu se, että se ei kukinnollaan roskaa lainkaan ympäristöään - kukinto kuivuu paikalleen ja siitä se on helppo katkaista pois ilman että joutuu siivouspuuhiin.

Aquarello

Tämän ostin muutama vuosi sitten pistokkaana Plantagenista. Kaunis vaaleanpunaiseen väriin vivahtava valkoinen.

Fireworks Pink
 
 Tämä tähtipelargoni on saatu aikoinaan työkaverilta. Komea kasvi erikoisen mallisine lehtineen ja tähtimäisin kukin.
 
Raspberry Ribble
 
Vuosia sitten itse siemenestä kasvatettu munankuoripelargoni Raspberry Ribble.
 
Els

Viime keväänä Kivipellon Sailalta saatu pistokkaana Els. Jännittävän näköinen kukinto, millaiseksihan se muodostuu kasvin vanhetessa. Ja niin kaunis väri ..


Mårbacka

Tämän niin kuin monta muutakin Mårbackaa (eivät vielä kuki) olen saanut myös Sailalta. Kiitos, Saila
Siellä ne ovat mökin ikkunalaudalla kaikki, hienosti lähtivät kasvamaan ja talvehtivat aivan hyvin. Nämä Mårbackat ovat niin ihania, ja niitä ei koskaan ole liikaa. Itselläni on niitä toistakymmentä, ja nälkä taitaa kasvaa syödessä .. ;DD

 
Vielä mahtunee mukaan tämä iki-ihana riippaverenpisara El Camino.
Se muutti kotiini latvapistokkaana viime keväänä Lappeenrannan Plantagenista.
Odottelen täällä verenpisara Cecilen kukkaan puhkeamista,
sitä minulla on kolme kappaletta, ja ovat onneksi säilyneet hengissä yli talven.
Laitanpa tuohon alas kuvan siitä viime keväältä.
 
Fuchsia Cecile 2.2.2017
 
 
 Täällä on lunta vielä aika paljon, eikä pälvipaikkoja ole vielä kuin yhdessä kukkapenkissä. Rinteessä huomasin muutaman keltaisen ja sinisen krookuksen kukan, mutta näin pilvisenä päivänä en saanut niistä hyvää kuvaa. Tienvieruspenkki on ainut, mikä ei ole enää lumen peitossa, siellä nostelee kuolanpioni piippojaan, samoin parvitulppaanit. Sinivuokkoalue metsän laidassa on vielä melko lailla lumen peitossa, mutta pianhan lumi sulaa ja tuolla maanpinnassa alkaa tapahtua ihan kunnolla!
Oikein mukavaa keväistä viikkoa sekä pihamaalla että taimipuolella,
toivottelee Tuulikki.
 

 


sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Kevätmessut Helsinki 2018


Eilen kävimme kevätmessuilla Helsingissä haistelemassa tämän kevään tuulia ja vähän myös himoittuja hankintoja tekemässä. Hankinnat olivat erittäin maltillisia mutta niistä sitten postauksen lopussa. Olisikohan lauantaina ollut kaikkein vilkkain päivä siellä, luulisin. Varmaan siitä syystä kuvasaalis jäi kovin lyhyeksi, ruuhka kun oli melkoinen eikä sopivan rauhallista kuvakulmaa meinannut oikein löytyä. Joitain kuvia kuitenkin sain muistoksi sieltä.Valitsin aloituskuvaksi tämän kottikärryllisen multaa -kuvan,
koska muutaman kerran sen ohitse kävellessäni
se jotenkin sykähdytti.
Varmaan syy siihen oli lause seinässä  "Koe kasvun ihme" .
Siitähän tässä kaikessa oikeastaan on kyse.
Tuohon lauseeseen voisi myös lisätä sanan "Nauti!".

Seuraavaksi muita tunnelmakuvia messukierrokselta


Kukkasidontakilpailu oli käynnissä iltapäivällä,
floristien työskentelyä ja kukkien asettelua
olisin voinut seurata vaikka kuinka kauan.
Mutta koska messuilu-aika oli rajallinen,
oli ensin tehtävä yleiskierros ja
sitten palattava niihin kiinnostavimpiin kohteisiin.
Asetelmien valmistus olisi vielä jatkunut tunnin,
ja sitten yksinkertaisesti unohdimme palata tänne.


Vielä keskeneräinen asetelma,
toivottavasti jostain blogista löytyy kuva
miten upea tästäkin lopulta tuli.


Tässä mukava idea kasvatuksille,
mutta käytännöllisyys tuli tässä kohden ensimmäisenä mieleen.
Kuinka kauan noita kasveja voi pitää noin,
- pitääkö kasveja kääntää joka päivä toisin päin . .
Mutta kaunista oli ja aika houkutteleva ideana.Liisa Ihmemaassa- teema oli hauskasti toteutettu.
Huovasta tehdyt kukkaset, puut, pensaat ja ötökät ja oliot
olivat taidokkaasti tehtyjä.
Tämä osio oli lapsille varmasti mieluinen.
Hauskasti vesi laitettu lorisemaan piirongin laatikoihin poratuista rei´istä.
Ideana kovin hauska :)Tässä Jedu-Koulutuskeskuksen osastolla oppilaan tekemä näytetyö,
hauskasti toteutettu asetelma selfien ottamista varten.

 
Suuri valikoima nyt niin suosittujen pionien juurakoita,
hyvässä kasvun alussa olevia.
Itsellä ei ollut mielessä mitään tiettyä lajiketta,
joten ohitin ne katsomatta niitä sen tarkemmin.


Tutustuin sienten kasvatukseen pölkyissä -
ja ostinkin mutta se ei tullut itselleni.
Mukava seurata varmasti kasvun ihmettä!
Yhden pölkyn luvattiin tuottavan satoa
kolmesta neljään vuotta.
Mielenkiintoista . .


Messuilla oli runsas valikoima Mårbacka-pelargoneja.
Mukaan lähti Selma sekä riippaverenpisara Swingtime.


Daalioita lähti myös mukaan,
olen ihastunut kaksivärisiin daalioihin.
Ylhäällä Creme de Cassis,
alhaalla Moms Special.
Suosin nykyään näitä korkeita vähintään 90 cm korkeita
daalioita, koska kasvattamani kesäkukat ovat melko lailla matalia kaikki.
Näitä korkeita voi sitten istutuksissa laittaa taakse tai keskelle.


Agapanthus

Kirkkaansininen väri houkutteli ostamaan tämän
miniatyyrikasvin, sinisarjan.
Aion kasvattaa tätä ruukussa,
ja talveksi vien säilytykseen.
Voi olla ettei kuki vielä ensimmäisenä vuonna,
mutta sopii lisänä ruukkupuutarhaan nyt
kauniin kasvutapansa vuoksi.


Hienoa että sain hankittua messuilta himoitsemani
sinivaleunikon ja kirjopikarililjan siemeniä.
Viime vuonna yritin kasvattaa sinivaleunikkoa
mutta siemenet olivat ihan jotain muuta.
Kokeilen tuota valkojuurikasta tänä vuonna,
aika mielenkiintoinen eikö.

Messuista jäi ihan hyvä fiilis, matka oli pitkä, raskaskin mutta erittäin antoisa. Aamulla lähdettiin seitsemän aikaan matkaan ja illalla olimme kotona yhdeksän jälkeen. Kevätmessuista se kevät viimein alkaa, mutta täällä on vielä lunta niin paljon, että hankien sulamista saa odotella vielä vähän
aikaa. Onneksi täksi päiväksi on luvattu jopa 15 astetta, ja huomiseksi 17 joten eiköhän nuo hanget hupene ihan silmissä! Kiitos, tyttäreni,  mukavasta ja niin hauskasta messuilu- ja matkaseurasta ♥!!

Ihania kevätpäiviä sinne,
nautitaan!!

Tuulikki