Kesätunnelmaa

Kesätunnelmaa

lauantai 17. helmikuuta 2018

Latvontaa ja muutto


Nyt se on tullut sitten kevät tänne Tuulikin "taimitarhalle" koska sain viimein vietyä sisällä kasvatetut taimet varsinaiseen kasvatushuoneeseen. Ensin tulee kuitenkin jotain juttua  kasvien latvomisesta ja sitten se alkoi, muuttotouhu..

Paprika Capsicum annuun "Marconi Rosso"

Joitain  kasvattamia taimia olen jo latvonut, tuon ylläolevan paprikan taimen ihan kokeeksi.
Yleensä paprika latvotaan vasta ensimmäisen kukkanupun ilmestyttyä, mutta kävihän se näinkin. Katsotaan mitä tuleman pitää.

Tulikruunu Lantana camara

Tulikruunustakin tulee tuuheampi kun sen latvoo aikaisessa vaiheessa.
Uusia ihania versoja jo näkyvissä, hiphurraa!!

Keijunmekko Rhodochiton atrosanguineus - omista siemenistä kasvatettu.
(Olipa vaikea kirjoittaa tuo tieteellinen nimi
mutta onnistui kuitenkin ihan ekalla kerralla ;D)

Keijunmekko hyötyy myös aikaisesta latvonnasta, mutta nämä taimet tarvitsevat vielä muutaman viikon aikaa ja ennen sitä tietysti koulin ne omiin ruukkuihinsa. Tarkkaan laskien taimia on kolmisenkymmentä mikä on ihan passeli määrä jos laitan ainakin kolme-neljä samaan ruukkuun.
Nämä on kasvatettu omista siemenistä kun en oikein saa kaupan siemenistä mitään tulemaan.Kelloköynnös on lähtenyt ihan mukavasti itämään, kolmetoista tainta saan ihan varmasti, ja lisää näkyy putkahtelevan. Nekin ovat niitä pariin kertaan latvottavia köynnöksiä. Voisinpa laittaa latvotut taimet vaikka vesilasiin juurtumaan sitten kun sen (katkaisun) aika tulee.Vierashuoneen ikkunan edusta alkoi olla sen verran täynnä, jotta
oli aika muuttaa maisemaa  . .


Tässä pikkuruiset pienokaiset,
 ahkeraliisan mussukat
valmiina matkustamaan neljänkymmenen metrin matkan pihamökkiin
 - ulkona -10 astetta pakkasta, hrr..


Ja näin oli paketti valmis!
Kaikki taimilaatikot eivät mahtuneet kooltaan kylmälaukkuun
joten pyykkikori oli otettava avuksi.


Kisu käytti heti hyväkseen viidakkotunnelmaa,
kun laitoin  hetkeksi kasvatuspöydälle varaamani viirivehkan
 lattialle, odottelemaan pöydän vapautumista taimilta.

Pikkuvitja Dichondra repens "Silver Falls"


Pikkuvitja on äärimmäisen hidaskasvuinen aluksi, oletettu  kasvupyrähdys tapahtuu joskus toukokuun puolella. Siihen asti vain odotellaan ja ihmetellään uusia pieniä pyöreitä hopeanvärisiä lehdenpalleroita.

Ahkeraliisa Impatiens Walleriana

Tämä ahkeraliisa on seikkaillut täällä blogissani melkein joka postauksessa tammikuusta lähtien joten kerran vielä ;D Nyt hän pääsi lopulliseen ruukkuunsa, äitikasviksi häntä voitaneen nimittää koska aion ottaa latvapistokkaita ainakin tästä ja muutamasta muusta. Ikää on puolitoista kuukautta kylvämisestä.Paikkansa löysivät nämäkin - parhaalta paikalta kasvatushuoneessa.
Nyt on vielä mistä valita.

Tyhjältä vielä näyttää, mutta eiköhän tämä tila tästä täyty kunhan kevät etenee. Talvetettavat kasvit on siirretty sivummalle ja tilaa on raivattu keskeltä taimivauvojen tarpeisiin.
Vähensin syksyllä pelakuiden määrää puolella, koska samaa lajia oli turhan monta, joten taimia sitten mahtuu enemmän. No jaa, tänä vuonna kappalemääriä tulee vähemmän, lajit pysyvät suunnilleen samoina mutta uusia lajeja on vain muutamia.

Kiva kun jaksoit lukea tämänkinkertaisen postaukseni. Kuten alussa sanoin kevät-aika on siis alkanut täällä. Virallisesti kevätkuukaudet alkavat maaliskuusta, mutta mielen kevät voipi alkaa jo huomattavasti aikaisemmin vai mitä?

* Iloisin taimiterveisin Tuulikki *keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Ystävälle! ❤️

Ystävyys on kuin perhosen lento,niin hauras, kaunis ja ihmeen hento.


Vaan hoivaapa sitä ja huolta kanna, 


sen kauniimpaa asiaa ei elämä anna.
(Teksti täältä)

  


Oikein hyvää Ystävänpäivää
kaikille blogiystävilleni !!
 ❤️

Tuulikki


sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Petunioiden aika

 
 
Petunioita elokuu 2015
 
Tänä viikonloppuna selvittelen petunioiden kylvöjä, jo kylvettyjä ja mitä lajeja aion ensi kesäksi laittaa. Petuniat ovat niitä perinteisimpiä kesäkukkia, mitä tahdon joka kesäksi aina laittaa lajeja vähän vaihdellen. Nyt on jo kylvettynä ja taimella kolme lajiketta (kuvat kuva-arkistostani.)


Minipetunia Kabloom WhiteValkoinen miljoonakello-lajike Kabloom White - aivan loistava amppelikukka. Laitoin siemenet itämään 25.1. ja kuudesta pilleristä sain kolme tainta. Lisäksi laitoin viikko sitten kokeeksi minigrip-pussiin talouspaperin sisälle neljä pilleriä valoon. Tänä aamuna siirsin ne multaan, talouspaperin kanssa,  kun olivat niin pieniä jotta olisin varmaan rikkonut nuo itäneet alut jos olisin alkanut irrottaa niitä tuosta paperista. Nyt pitää pitää vaan huoli siitä, etteivät pääse kuivahtamaan ja juuret kaivautuisivat multaan mahdollisimman pian. Siitä syystä en pidä lauttakylvöistäkääön koska se on liian riskialtista hommaa juuri tuon siirron takia.


Petunia Crave Strawberry Star
Kuva: Exotic Garden

Uutena lajikkeena ihana vaaleanpunainen amppelipetunia Crave Strawberry Star.  Onnekseni jopa 8 siementä  on itänyt joten ainakin muutamaan amppeliin taimia on luvassa. Nämäkin kylvin tammikuun lopussa. Tämän kukintaa hamassa tulevaisuudessa odotan erityisellä innolla siksi kun en ole sitä aikaisemmin kasvattanut.

 
 
Valkoinen Picobella
 
 
 
Aivan suloisen ihana pikkuinen Picobella - suosikkini monien vuosien ajan!! Tämä vaatii kukkiakseen alituista nyppimistä joten aika työläs on, mutta kukinta kyllä korvaa vaivannäön. Pussissa sekoitus eri värejä. Alimmaiset kuvat ovat v. 2016 kun ne on juuri siirretty jatkokasvatukseen taimihuoneesta kasvariin.

Nuo olivat siis nyt jo taimella olevia petunialajikkeita. Tänään kylvin seuraavia (kuvat vanhoja)


Talven yli säilynyt petunia Prism Sunshine 12.4.2016Kirkkaankeltainen keskusta, väri haalenee kukan reunoja kohti. Sellainen auringonpaiste tämä on, Prism Sunshine, muutaman vuoden jälkeen taas kasvatuksessa. Kuvaus pussin kyljestä:
Kaunis ja palkittu petunialajike, jolla on suuret kukat. Kukka on keskeltä puhtaan keltainen ja vaalentuu kermankeltaiseksi reunoja kohti. Lajike kukkii aikaisin ja sopii täydellisesti ruukkukasvatukseen sekä parvekelaatikkoon. 
 
Suuret siniset samettiset kukat tekevä petunia Prism Blue. Aivan ihana myöskin, vaan ei oikein sadekesän kukkasia kokonsa vuoksi.
 
Petunia Cascade ja keijunmekko, takana
 
Heliotrooppi, ja Cascade
  
Kerrottukukkainen petunia Cascade Orchid Mist. Ei myöskään oikein sateisen kesän kukka, mutta jospa löytyy paikka sateelta suojassa. Ihana ruusun-oloinen kukka!
 

Petunia Flirtini
 

Petunia Flirtini, oik.
yhdessä ruusuliisan ja lumihiutaleen kanssa

 
Petunia Flirtini - pienikukkainen, aivan ihana sekoitus limeä ja ruusunpunaista. Jostain syystä en löytänyt kuvaa limenvärisestä. Siemenet myydään pilleröityinä, joten oli helpompi kylvää. Petuniat itävät valossa, joten näiden kanssa pitää olla tarkkaakin tarkempi, etteivät pääse kuivahtamaan. Käyn kyllä muutenkin monta kertaa päivässä kylvöksiä tarkkailemassa.
 
Nyt on siemenkasvatukset ihan hyvässä mallissa. Kaksinkertaiseen kirjanpitoon kuuluu, että laitan tännekin jo itäneet kylvöt eli
 
* Ahkeraliisa 19 kpl
* Pikkuvitja 9 kpl
* Amppelipetuniat 11 kpl
* Minipetuniat (Picobella) sekakylvö eli paljon
* Huovinkukka, sekakylvö
* Keijunmekko n. 15 kpl
* Lumihiutaleet lila + valkoinen, koulimatta
* Tulikruunu 4 kpl
* Paprikat yht. 13 kpl
* Chilit 5 kpl
* Hämähäkkikukka
*  Sinitähtönen sininen + valkoinen, koulimatta
* Kelloköynnös, muutama siemen itänyt - odotellaan
 
 
Tämmöiset suunnitelmat,
ja tilannekatsaus tällä kertaa.
 
Alla oleva kuvasarja eiliseltä päivältä ..
 
 
Tänään siis syödään matikkakeittoa :)
 
 
Oikein mukavaa laskiaissunnuntaita kaikille!!
 
 

maanantai 5. helmikuuta 2018

Muutama vinkki taimien parhaaksi


Nyt on ihan pakko jakaa muutama vinkki teille kukkaihmisille, siemenestä asti kasvattaville viherpeukuille.
Hämähäkkikukan kasvatuksesta

Kylmä-lämpökäsittely hämähäkkikukalle. (Olen sivunnut tätä asiaa aiemminkin, mutta kerron vielä tämän kokemuksen tältä keväältä)

Kylvin siis  puolitoista viikkoa sitten  turve-hiekkaseokseen hajakylvönä noin 25 hämähäkkikukan siementä. Pidin siemenlaatikkoa viiden yön ajan jääkaapissa, päiväksi vein laatikon kylppärin lattialämpöön. Sitten siirsin laatikon kasvilampun alle muiden taimien viereen. Eilen  aamulla huomasin ensimmäisen koukun pilkistävän mullasta. Jess!! Koskaan ei ole näin pian hämähäkkikukka itänyt - menetelmä taisi osua nyt ihan nappiin, ja ajankohdalla - kuunkierrolla uskon olevan myös osuutta asiaan. Eiköhän ala pian kavereita nousemaan tuolle pikkuiselle ihan pian, toivotaan ainakin.

Kylvin  hämähäkkikukkaa näin aikaisin, koska en uskonut todellakaan sen itävän näin pian. Viime vuonna itämiseen meni kolmisen viikkoa ja paristakymmenestä siemenestä iti neljä kappaletta. Siis samalla menetelmällä. Toki voi siemenissäkin olla eroja, mutta tämä on ainut mikä ainakin minulla toimii. Jos joku ihmettelee, kuinka ihmeessä näin pienestä asiasta voi tulla niin  iloiselle mielelle, todettakoon että hämähäkkikukka on tunnetusti aika kinkkinen itämään.


Hei suuri maailma - täältä tullaan !!!


Kelloköynnöksistä

Kelloköynnös lähtee huomattavasti vikkelämmin itämään, kun liottaa siemeniä ensin vedessä vuorokauden ajan. Minä poistan sen jälkeen siemenien ympärille muodostuneen liman juoksevan veden alla, jolloin lima ei estä siemenen kuoren avautumista. Monesti muutoin sirkkalehdet jäävät jumiin siemenen kuoreen ja tarvitaan kirurgista apua ihmiseltä.. Liekö luonto suunnitellut niin oivallisesti, jotta juuri tuo lima suojaa siementä liian aikaiselta itämiseltä, mene ja tiedä. Olen kyllä joskus kuullut tuon liman tarkoituksen mutta en millään jaksa muistaa mikä se oli - oliko se juuri tuo syy vai mikä. (Käypä muuten lukemassa vuoden 2016 kylvöistä täältä.)


 
 


Hyvästä kasvilampusta

Sain kokeiltavaksi mainion kasvilampun viherkasveille. (Tai siis kaksi kappaletta.) Ahkeraliisan taimet ainakin ovat tykänneet kovasti. Ja paprikat sun muut.


On kyllä oikein passeli varsinkin tämmöisille pienemmille aikaisille viljelyksille kun luonnonvaloa ei juuri vielä ole. Valo ei ole tarkoitettu oleskelutilan valaisemiseen, mutta ei ole silmille vaarallista vaan vähän epämiellyttävää kyllä. Lampun voi kiinnittää minkä tahansa valaisimen runkoon, koska se ei kuumene. Kyseistä lamppua voi kysellä esim täältä. Tekniset tiedot täältä.

 
 
Kasvivalo ei tuota lainkaan UV-säteilyä
 vaan paljon kasvin tarvitsemaa sinistä ja punaista valoa.
 
Pieni 13 euron satsaus kunnolliseen kasvivaloon kannattaa, eikö vaan :D Joskus tuolla rahalla saattaa ehkä ostaa jotain turhempaakin, varsinkin kun tuon lampun käyttöikä on 10 000 tuntia, lisäksi valmistaja myöntää sille 36 kuukauden takuun.
 
 
 
 
Nyt nämä jo idätetyt taimet ovat vierashuoneen ikkunalla piirongin päällä, ilmansuuntana kaakko. Jos kaikki taimet olisivat tässä, niin ilman muuta jatkaisin kasvatuksia sisätiloissa. Mutta lisäähän niitä taitaa vielä tulla, on ainakin suunnitelmissa.
 
Kun sain tuon kyseisen kasvilampun viikko sitten,
ahkeraliisan taimet ovat piristyneet kummasti.
 
Ikää 3,5 viikkoa itämisestä.
 
Juuristo voi hyvin.
 
Ellen vallan erehdy niin kukkanuppuhan se . .
 
Vuorokausirytmi taimilla on ollut sama kuin minulla eli yöllä nukutaan ja päivällä tehdään töitä. Tuo yllä oleva taimi on ollut parhaalla paikalla suoraan kasvilampun alla.
Tämä on ensimmäinen kokeilu oikean kasvilampun alla taimillani täällä kotona sisätiloissa. Aina on ollut ihan tavallinen työvalo tai aina ei sitäkään.
 
Jatkan kasvatuksia sitten myöhemmin toisenlaisella kasvivalolla, kunhan siirrän maaliskuulla kaikki tammi-  ja helmikuun aikana kasvattamani taimet tuonne pihamökkiin kasvatushuoneeseen.
Siellä idätän sitten loput kukkaset - samettikukat, nukenkaulukset, petuniat, lobeliat sun muut.

Nyt lähden pesemään kelloköynnöksen siemeniä ja laitan ne itämään. Sitten keitän mojovat kahveet, kun töistä kotiin tullessa ostin Runebergin leivoksia, nam. Hyvää Runebergin päivän iltaa kaikille!

Toivottavasti tästä postauksesta oli hyötyä jollekulle :D